Om Oss // Produksjon // Design // Materialer
Om Oss

Alupro-N ble etablert i 1984 i Trondheim. Vi spesialiserer oss på å forme ulike aluminiumsprodukter og komponenter for å sikre høy styrke kombinert med lav vekt i produktene. Vår spesielle formingsprosess kombinerer ekstrudering og formpressing i en og samme prosess, noe som gjør det mulig å lage høyfaste aluminiumsprodukter med nær-netto-form. I samarbeid med våre kunder benytter vi kunnskapen vår til å utvikle optimaliserte løsninger som løser deres behov. Fra utvikling og design, til produksjon og levering av kvalitetssikrede produkter. Se noen av våre prosjekteksempler her

Visjon:

Vår visjon er å være den foretrukne samarbeidspartneren for å utvikle og produsere lette produkter og komponenter med høy styrke og kvalitet.Produksjon

Hydrauliske presser:

Vi utfører våre spesialiserte formingsprosesser i hydrauliske presser der vi kombinerer ekstrudering og formpressing i en og samme prosess. Dette gjør det mulig å lage unike høyfaste komponenter og produkter med lav vekt og høy styrke. Prosessen er spesielt egnet for rørformede komponenter med variabel veggtykkelse, og med massive endeseksjoner. Vår største presse er en 300 tonn presse, spesialbygd for vårt formål.

Maskinpark:

Vi er utstyrt med metallbearbeidingsmaskiner som gjør det mulig for oss å frese, dreie, bore, stanse og bøye. Vi er satt opp med både CNC-styrte og manuelle maskiner. Dette gir oss muligheten til å levere nøkkelferdige produkter i samsvar med kundespesifikasjonene.

Sveising:

For å sammenstille enkelte av produktene har vi mulighet til å benytte sveising der dette er nødvendig. Dette arbeidet støttes av vår Cobot (Collaborative Robot), som gjør det mulig for oss å utføre sveiseoperasjoner effektivt og repeterbart. Dette anbefales på det sterkeste for standardiserte produkter med en større batch-størrelse.

Varmebehandling:

Vi har varmebehandlingsutstyr og 30+ års erfaring som sikrer de riktige egenskapene for hvert produkt. Vi har da 2stk kammerovner med innvendig mål 1,7 x 1,2 x 2,0 m.

Overflatebehandling:

Vi har tette samarbeid med lokale bedrifter for å gjennomføre ulike typer av overflatebehandling på produktene våre. Det være seg for eksempel eloksering eller lakkering. I tillegg har vi et eget anlegg der vi gjennomfører beising av produktene, som er en kjemisk overflatebehandling.

Montering:

Alle produkter som blir levert nøkkelferdige til kunden blir montert i samsvar med kundespesifikasjonen. Monteringslinjen kan være manuell eller delvis automatisert avhengig av batchstørrelse og produktomløp. Vi er derfor i stand til å sette opp monteringslinjer basert på hvert enkelt produkt.

Kvalitetssikring

Vi jobber alltid for å oppfylle våre kunders krav til kvalitetssikring. Hvert produkt har derfor en egen kvalitetskontrollplan, og all dokumentasjon fra denne blir overlevert kunden ved levering. Våre leveranser er derfor fullt sporbare, fra råmateriale til ferdig produkt. Kvalitetskontrollplanen vil bli utarbeidet i forkant av produksjonen for godkjenning av våre kunder.


Design

Vi utfører design og utvikling ved vårt kontor i Trondheim. Her har våre medarbeidere flere års erfaring innen mekanisk design, materialer, design av produksjonsutstyr og produktutvikling. Det er viktig for oss å fokusere på kundene og deres behov, vi jobber derfor ofte tett opp mot deres utviklingsavdelinger og ansatte.

Lokalt samarbeid:

Siden vi holder til i Trondheim har vi tilgang til lokal kompetanse gjennom samarbeid med SINTEF som er en av Europas største uavhengige forskningsorganisasjoner, og NTNU som er et teknologi- og naturvitenskapelig universitet. Vi bruker deres ekspertise både som tredjepartsrevisorer og rådgivere.


Materialer

Valg av materiale

Applikasjonen og miljøet produktet skal benyttes i er avgjørende for hvilket materiale som passer for det enkelte produkt, enten det er korrosjonsbestandighet, vekt eller styrke som er styrende. Hos Alupro-N har vi den kompetanse og ekspertisen som trengs for å finne det mest egnede materialet i samarbeid med kunden, og vi har erfaring med forming av ulike typer av aluminiumslegeringer.

Eksempler på materialer

Der det er spesielle krav til høy styrke og lav vekt, så har vi lang erfaring med for eksempel AA7021 aluminiumslegering. Dette er et zink-legert materiale som har en strekkfasthet opp mot 510MPa, som er krevende å ekstrudere, men som er et av materialene vi har spesialisert oss på å forme.

For produkter som er benyttet i korrosjonsutsatte miljøer, så kreves det en legering med høyere korrosjonsbestandighet. Vi anbefaler da ofte AA6082-legering som, sammen med rett overflatebehandling, gir et bedre korrosjonsbestandig produkt. Dette er et MgSi-legert materiale som gir bedre sveisbarhet, økt styrke og forbedret korrosjonsmotstand.